Gepensioneerden

Geniet u het liefst van uw AOW onder de Spaanse zon? Dan maakt u waarschijnlijk ook gebruik van medische zorg in het buitenland. Hoe u verzekerd bent voor die zorg, hangt af van waar u woont.

Eerst beschrijf ik de situatie van AOW’ers die een paar maanden per jaar in het buitenland wonen (1). Daarna ga ik dieper in op de situatie van emigranten: AOW’ers die het hele jaar buiten Nederland wonen (2).

1. Woont u een deel van het jaar buiten Nederland?

Woont u een paar maanden per jaar buiten Nederland, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden? Dan blijft u ingezetene van Nederland, zoals dat officieel heet. Net als iedereen in Nederland bent u verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten.

Werelddekking wordt Europadekking
De Nederlandse basiszorgverzekering heeft een werelddekking. Dat betekent dat u overal ter wereld verzekerd bent van medische zorg volgens het Nederlandse basispakket. Dat gaat overigens wel veranderen: de overheid heeft plannen om de werelddekking te beperken tot de Europese Unie.

Dekking: maximaal het Nederlandse zorgtarief
Als u buiten Nederland medisch noodzakelijke zorg krijgt, vergoedt uw zorgverzekeraar maximaal het Nederlandse tarief. Is deze zorg in een ander land net zo duur als in Nederland of goedkoper? Dan krijgt u alles vergoed. Is deze zorg duurder? Als u geen reisverzekering heeft afgesloten, moet u het verschil zelf bijbetalen.

Vraag een Europese verzekeringskaart aan
Heeft u zorg nodig binnen Europa? Om te voorkomen dat u moet bijbetalen of kosten moet voorschieten, kunt u een Europese verzekeringskaart aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars gebruiken de Engelse afkorting van de kaart: EHIC (European Health Insurance Card). Als u deze kaart laat zien, heeft u recht op openbare zorg in Europa. Met deze kaart kunt u geen beroep doen op zorg in een privékliniek.


2. Bent u geëmigreerd?

Woont u het hele jaar buiten Nederland? Dan bent u geen ingezetene van Nederland meer. U kunt dus ook geen basiszorgverzekering afsluiten. Dat u de Nederlandse nationaliteit heeft, doet er in dit geval niet toe.

Heeft u alleen een Nederlands pensioen?
Woont u in een Europees land en heeft u alleen een Nederlands pensioen? Dan betaalt u voor de basiszorg in uw woonland via de Nederlandse overheid. Daarvoor meldt u zich eerst aan met het zogeheten E121-formulier . Vervolgens betaalt u een buitenlandbijdrage, die wordt ingehouden op uw AOW en bedrijfspensioen. Deze bijdrage bestaat uit een nominaal deel en een inkomensafhankelijk deel.

De hoogte van de bijdrage verschilt per land
De hoogte van de buitenlandbijdrage wordt berekend met een woonlandfactor, die per land verschilt. Omdat het zorgpakket in bijvoorbeeld Spanje anders is dan in Nederland, wordt uw nominale bijdrage in 2012 vermenigvuldigd met woonlandfactor 0,4346. U betaalt in 2012 geen 107,58 euro, maar 46,75 euro per maand (107,58 x factor 0,4346). In Noorwegen b.v. is de woonlandfactor hoger: daar zou het nominale deel van de buitenlandbijdrage u in 2012 elke maand 133,36 euro kosten (107,58 x factor 1,2396).

Als u ook een pensioen in uw woonland heeft
Woont u in een Europees land en heeft u naast uw Nederlandse pensioen of uitkering ook een pensioen of uitkering van uw woonland? Dan valt u onder het zorgsysteem van uw woonland. Wat dat betekent, hangt af van het land. Woont u bijvoorbeeld in Spanje, dan kunt u gebruikmaken van de openbare zorgverlening via de Seguridad Social.


Bron: Publicatie van Jeanine Maas, SVB deskundige, d.d. 15 mei 2012

Spanje Zorgverzekering

Neem contact op met Hypotienda!

C/ Pablo Casals 7 Local 2 
29602 Marbella (Málaga - Spanje)

Telefoon :    (+34) 951 319 383 
Mobiel:        (+34) 685 461 863
Fax:            (+34) 952 821 700
Email:         info@hypotienda.com