Verhuizen naar Spanje, waar begint u?

Heeft u plannen om met uw gezin naar Spanje te emigreren? Dat is natuurlijk heel erg leuk en spannend! Bereidt u zich goed voor om onaangename verrassingen te voorkomen.  

Elk land heeft zijn eigen regels en in Spanje is de zorg ook weer anders dan in Nederland geregeld.

Hoe werkt het zorgsysteem in Spanje? 
We kunnen onderscheid maken tussen de publieke en de particuliere zorg. Elke inwoner van Spanje die premie afdraagt aan het sociale zekerheidsstelsel in Spanje (Seguridad Social) of premie afdraagt in Nederland in geval van een uitkering of pensioen, heeft recht op publieke zorg. Publieke zorg in Spanje houdt in dat je een publiek ziekenhuis, huisarts en specialist kunt bezoeken. Een arts of specialist kun je niet zomaar bezoeken, hier heb je een doorverwijzing voor nodig en dat kan soms maanden duren.

Omdat het systeem van de publieke zorg niet altijd goed werkt (moeilijk verkrijgen van een doorverwijzing, onpersoonlijke zorg, lange wachttijden, slechte hygiëne, etc.) sluiten veel Nederlanders een particuliere zorgverzekering af. 

Kiest u ervoor om een particuliere zorgverzekering af te sluiten, maar u betaalt al premie voor de Seguridad Social, dan betaalt u in feite dubbele premie. Lees hier meer over de Seguridad Social.

Hieronder geven we aan in welke situatie u recht heeft op publieke zorg.

Welke situatie heeft u?

  1. U woont en werkt in Spanje
  2. U ontvangt een uitkering of pensioen uit Nederland en woont in Spanje
  3. U woont in Spanje en werkt in Nederland
  4. U woont in Spanje maar u heeft (nog) geen werk in Spanje

1. U woont en werkt in Spanje
Als u bent ingeschreven als zelfstandige of wanneer u arbeid verricht via een werkgever in Spanje, dan bent u automatisch verzekerd van publieke zorg. De premie hiervoor wordt ingehouden op uw loon of in geval van een zelfstandige (autonomo) draagt u maandelijks sociale lasten af waar ook de premie van de publieke zorg zit inbegrepen.

2. U ontvangt een uitkering of pensioen uit Nederland en woont in Spanje
U bent en blijft verplicht om de premie van de zorgverzekering in Nederland af te dragen. De premie wordt automatisch ingehouden op uw uitkering of pensioen in Nederland. Omdat Nederland een verdrag heeft met Spanje heeft u recht op medische zorg via de Seguridad Social in Spanje. Met het verdragsdocument, formulier E-121, die uitgegeven wordt door het college van zorgverzekeringen (CVZ) heeft u recht op publieke zorgverlening in Spanje. 

3. U woont in Spanje en werkt in Nederland
U bent inwoner van Spanje en u reist regelmatig naar Nederland om daar te werken. Omdat u arbeid verricht in Nederland bent u verplicht verzekerd in Nederland. Ook in deze situatie heeft u via het CVZ met het E-106 formulier recht op publieke zorgverlening in Spanje.

4. U woont in Spanje maar u heeft (nog) geen werk in Spanje
Wanneer u nog geen werk heeft in Spanje of nog niet bent aangemeld als zelfstandige en ook niet via uw partner verzekerd bent, dan is de kans groot dat u onverzekerd rond loopt. U kunt op dat moment het beste een particuliere zorgverzekering afsluiten. Neem contact met ons op voor informatie over de verschillende zorgverzekeringsproducten via email of telefoon (0034 951 319 383).

Omdat elke situatie net weer even anders kan zijn en regels kunnen veranderen, raden wij u aan om het CVZ zelf ook te raadplegen. U kunt met uw vragen altijd terecht via telefoonnummer: +31 10 428 9551. 

Voor de totstandkoming van deze website hebben wij regelmatig de hulp ingeroepen van het CVZ.

offerte aanvragen

Spanje Zorgverzekering

Neem contact op met Hypotienda!

C/ Pablo Casals 7 Local 2 
29602 Marbella (Málaga - Spanje)

Telefoon :    (+34) 951 319 383 
Mobiel:        (+34) 685 461 863
Fax:            (+34) 952 821 700
Email:         info@hypotienda.com