Levens in gevaar door bezuinigingen Spaanse gezondheidszorg

17 juni 2013 

MADRID - Experts zijn van mening dat de omvangrijke bezuinigingen in de Spaanse gezondheidszorg van de afgelopen jaren levens in gevaar kunnen brengen.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Londense Schoolo of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) dat werd gepubliceerd in BMJ. De ontmanteling van grote delen van het Spaanse publieke gezondheidszorg-systeem heeft grote potentieel negatieve effecten op de gezondheid van Spanjaarden.

Tot nu toe werd er sinds het begin van de crisis op nationaal niveau 365 miljoen euro (13,65%) bespaard en op regionaal niveau tot 10 procent op de sociale zorg en de gezondheidszorg. Dit in combinatie met de toegenomen vraag als gevolg van de vergrijzing maakt de druk op het huidige systeem erg groot.

Immigranten in Spanje zonder de juiste documenten kunnen geen aanspraak meer maken op de gratis publieke zorg. Daarbij werd overal de eigen bijdrage ingevoerd voor onder meer medicijnen, protheses en ambulance-ritten. Op meerdere plekken in Spanje wordt er bezuinigd op de spoedeisende hulp. In Madrid en Catalonië zijn de regionale overheden bezig met het privatiseren van een aantal tot nu toe publieke ziekenhuizen uit besparingsoverwegingen.

De onderzoekers constateren dat er een toename is van het aantal depressieve mensen in Spanje sinds het begin van de crisis en de almaar stijgende werkloosheid in het land. Ook alcoholgerelateerde problemen en het aantal zelfmoorden steeg in een paar jaar tijd.

Volgens Martin McKee, professor publieke Europese gezondheidszorg aan de LSHTM is er bij het beleid ten aanzien van de gezondheidszorg vooral gekeken naar economische getallen. Dit onderzoek werpt licht op het menselijk lijden als gevolg van de economische beslissingen. 

De bezuinigingen komen bij het feit dat Spanje binnen de Europese Unie al een relatief klein budget heeft voor de publieke gezondheidszorg ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product. Dit jaar wordt er nog verder bezuinigd. Het gaat nu met name om de zorg voor langdurig zieke mensen.

Het onderzoek werd geleid door de London School of Hygiene & Tropical Medicine in samenwerking met de Universiteit van Alicante, de Universiteit van Lleida en de Universiteit van Valencia. Het onderzoek is volgens de auteurs hier en daar beperkt vanwege ontbrekende gegevens van de Spaanse overheid. Een deel van de analyse is gebaseerd op interviews met 34 artsen en verplegers in het Noorden van Spanje.

© Redactie


http://inspanje.nl/zorg-welzijn/5950/levens-in-gevaar-door-bezuinigingen-spaanse-gezondheidszorg/

Spanje Zorgverzekering

Neem contact op met Hypotienda!

C/ Pablo Casals 7 Local 2 
29602 Marbella (Málaga - Spanje)

Telefoon :    (+34) 951 319 383 
Mobiel:        (+34) 685 461 863
Fax:            (+34) 952 821 700
Email:         info@hypotienda.com