Glutenvrij eten, een hype of is iedereen plotseling intolerant?

Uitgegeven door Inspanje.nl 
Donderdag 22 mei 2014 11:31

Vroeger puilden de keukenkastjes uit met pasta’s en brood. Tegenwoordig worden deze koolhydraatmonsters vervangen door ‘gezonder’ glutenvrij voedsel. Maar is dit daadwerkelijk beter voor ons?

Tegenwoordig vind je in de supermarkt compleet aparte secties waar glutenvrije producten worden uitgestald, van brood tot zelfs vissticks. Het koffiezaakje op de hoek verkoopt ook glutenvrije broodjes en je favoriete Italiaan heeft wellicht binnenkort ook glutenvrije pasta. Glutenvrij voedsel - nog niet zo lang geleden een niche product voor ‘hipsters’ en degenen met coeliakie (gluten-intolerantie) - is hét nutriënt op dit moment.

Afscheid van broodproducten

De meeste kwaaltjes die ineens opkomen worden geweten aan een voorliefde voor brood en haar veerkrachtige textuur, iets wat door gluten mogelijk wordt gemaakt. Sommige mensen vragen zich af of hun gezondheid zal verbeteren wanneer ze broodproducten links zouden laten liggen.

Zij zijn niet de enige die twijfelen: steeds meer mensen vervangen hun gangbare menu. Het blijkt dat het dan meestal om ex-veganisten of ex-vegetariërs gaat. Blijkbaar maakt deze groep de stap naar glutenvrij wat makkelijker. Populaire producten zijn quinoa of macaroons – beide glutenvrij.

Betere verkrijgbaarheid

Uit een recent in Amerika gehouden enquête blijkt dat meer dan 25 procent van de Amerikanen de hoeveelheid gluten in zijn dieet probeert te verminderen of deze zelfs volledig te vermijden. Het wordt gelukkig ook steeds gemakkelijker om dat te doen. Terwijl enige tijd geleden glutenvrije producten alleen maar verkrijgbaar waren in stoffige hoekjes van gezonde natuurwinkeltjes, is dat nu wel anders en kom je ze ook tegen in de meeste supermarkten in Nederland.

Mercadona als pionier

In Spanje kwam ruim tien jaar geleden de Mercadona al met een ruim aanbod aan glutenvrije producten in alle categorieën. Eigenaar Juan Roig besloot hiertoe omdat hij zelf kinderen zou hebben met glutenintolerantie.

Glutenvrij dieet

Gluten zijn dominant aanwezig in onze dagelijkse voeding. Veel voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals pizza, taarten en koekjes, bevatten ook veel calorieën, dus door ze te vermijden verliezen velen gewicht. Een glutenvrij dieet volgen schijnt niet actief schadelijk te zijn zoals sommige andere diëten. Dus misschien eens de moeite waard om eens te proberen. Of een glutenvrij dieet werkt of niet, dat verschilt per persoon.

Allergieonderzoek

Heb je zelf te maken met een voedselallergie of treft het een van je kinderen en wil je hier van af? Laat dan kosteloos een allergieonderzoek uitvoeren. Dit kan met een DKV zorgverzekering. Heb je die nog niet? Gezinnen die bestaan uit minimaal 4 of 5 personen ontvangen nu respectievelijk 5 en 12 procent korting op de jaarpremie! Neem voor vrijblijvende informatie en advies contact op met Hypotienda.

Hypotienda

Met een gedreven en klantgericht team is Hypotienda, gestart in 2004, een van de belangrijkste spelers in de financiële dienstverlening op het gebied van hypotheken en verzekeringen in Spanje. Het is vaak een hele ontdekkingstocht om je financiële zaken als Nederlander in Spanje te regelen. Het is ons specialisme om de vertaalslag van de taal, cultuur en mentaliteit te maken.

© Hypotienda

Spanje Zorgverzekering

Neem contact op met Hypotienda!

C/ Pablo Casals 7 Local 2 
29602 Marbella (Málaga - Spanje)

Telefoon :    (+34) 951 319 383 
Mobiel:        (+34) 685 461 863
Fax:            (+34) 952 821 700
Email:         info@hypotienda.com